17 Ekim 2007 Çarşamba

BURMA BAKLAVA



Baklava(BURMA BAKLAVA)
Ben bu tarifi defalarca uyguladim ve cok ta guzel oldu.
Bu olcu ile 3 tepsi baklava cikti isterseniz olcuyu yarim olarak da yapabilirsiniz.
Malzemeler;
1 su bardagi siviyag
1 su bardagi yagli sut
Yarim su bardagi su
1 corba kasigi sirke
3 yumurta
1 kg un(1 kilodan 1 avuc eksik)
az tuz
Hamuru acmak icin;2-3 su bardagi nisasta
Icine ;
Ceviz ici
Uzerine;
2su bardagi siviyag
az tereyagi 125gr
Serbet icin;
7 su bardagi seker
7,5 su bardagi su
1 vanilya
az limon suyu
Yapilisi;
Hamur hazirlamak icin butun sivi malzemer bir tel cirpiciyla karistirarak cirpilir.Un azar azar ilave edilir.(1 kilo undan belki yarim su bardagi fazla gelebilir )Yumusak bir hamur yogrulur.!!!!!onemli olan hamuru uzun bir sure yogurmaktir.!!!!Hamur 2 saat dinlendirilir.Bezelere ayrilir ve yaklasik 25-30 beze elde edilir.Bezeler de dinlendirilir.Bezeler bir tahtanin uzerinde nisasta kullanarak ince bir yufka haline getirilir.!!!!Burda onemli olan yufkayi acarken oklavanin yani yufkanin da kenar kisimlarina ellerle hafif bastirmak ve ortasina zaten bastirmasakta cabuk inceliyor.ve bolca nisasta kullanmak!!!!!Acilan yufka iyice incelince ellerle hafif buzdurulerekoklavanin uzerinde tekrar gevseterek sarilan hamur dikkatlice acilir ama buzguleri bozulmamaya dikkat edilir.Acilan yufkanin en ust kenarina ceviz ici serpilir ve oklavaya tekrar az gevsek olarak tekrar sarilir.Oklavadan cikarilir ve esit parcalara bolunur.ben 6-7 esit parcaya bolmustum.Baklavalar tepsiye dizilir.butun hamur bitene kadar ayni islem yapilir.Siviyag tencereye alinir ..Ben tereyagini ayri bir kapta eritmeyi daha uygun buldum tavada eritip hafif sararttigim tereyagini tel bir süzgecden siviyagin üzerine süzdüm daha sonra her ikisini rengi kararmayacak kadar kizdiralim. kizgin siviyag ve tereyagi karisimibaklavalarin uzerine gezdirilir.ve cossssssssss sesini duymamiz lazim ki baklavamiz firinda güzelce kizarsin.onceden isitilmis 180-190 c pisirilirken uzeri kizarinca sicaklik 150 ye dusurulur ve icinin de daha guzel pismesi saglanir.Kizaran baklavalar firindan cikarilir .
Serbet hazirlanir su,seker ve vanilya bir tencerede yavas ateste kaynatilir.Hafif koyulasip kivam alinca limon ilave edilir ve az kaynatilir atesten alinir iliyana kadar sogutulur .Baklava ilik serbet sogukken baklavanin uzerine dokulur.Serbetini cekene kadar bekletilir.
AFIYET OLSUN!!!




Merhaba sevgili ziyaretcilerim bu baklavayi da ayni hamurdan yaptim ama degisik sekil verdim.1 yufkadan 4 tane baklava cikiyor.Acilan yufka 4 esit parcaya bolunuyor enine ve boyuna daha sonra 2 parmak yardimiyla parcanin biri pileli sekilde ortadan ve dis taraftan tutularak buzduruluyor daha sonra kenar uclar yan yana birlestiriliyor ve uzerine bir kez katlaniyor ceviz ici konup tekrar katlaniyor ve hamur ters cevrilip tepsiye diziliyor yag gezdirilip pisiriliyor serbet verilip servis yapiliyor .Gorunusu cok guzel Afiyet olsun!!!


Image Hosted by ImageShack.us

Image Hosted by ImageShack.us
TAG this image

17 yorum:

Adsız dedi ki...

zehracim allah senden bin kere razi olsun senin sayende bende cok seyler ögrendim.yaptigim börekler tetlilarin tadina doyum olmuyor.ellerine seglik.allaha emanet ol.

Adsız dedi ki...

COK GUZEL GÖZUKUYOR NE ZAMANDIR YAPMAK ISTIYORDUM BUGUNE NASIPMIS HAMURU YOGURDUM DINLENMESI ICIN BEKLIYORUM INSALLAH GUZEL OLUR.TADINA BAKINCA YAZARIM GENE.ALLAH RAZI OLSUN.medime

Adsız dedi ki...

olmadi sanki benim baklava uzuldum ama hemde cok emegime mazememe yazik oldu.medime

Adsız dedi ki...

zehra hanim cok guzel piserken sanki guzel durmuyor gibi geldi ama tatlisini döktum sahane oldu.herkes cok begendim.yureginize saglik.medime

Adsız dedi ki...

elinize saglik, cok guzel gorunuyorlar, benim bir sorum olucak acaba baklavalik yufkalar tek tek mi aciliyor?
simdiden tesekkurler

emine dedi ki...

merhaba zehra hanım ben baklavanızdan yaptım gerçekten çok harika oldu eşim normalde ev baklavası yemezdi ama buna bayıldı..benim sorum şu olucak siz yağlı süt demişssiniz ben normal sütle yaptım ama yağlı sütten kastınız çiğ kremamı acaba?

Özlem Ceylan dedi ki...

Merhaba Emine hanim ben yagli süt derken cig kremayi kast etmiyorum burda bir litrelik paketlerde satilan yagli,yarim yagli,yagsiz olan sytlerden yagli olanini kastediyorum.tarifi begenmenize sevindim kolay gelsin afiyetler olsun..

Adsız dedi ki...

ben yaptım süper oldu.tarif tam tuttu,annem yapardı çok güzel olurdu.buda süper oldu. ya normal baklava nasıl yapılır bana yazıl lütfen şerbet ılıkmı tatlı nasıl cevap yazarsanız sevinirim.

Adsız dedi ki...

Bu bayram kendi baklavam yerine değişiklik olsun diye sizin burma baklavanızı yaptım hem çok güzel hemde çok basit oldu kolaycık açıldı hiç zamanımı almadı teşekkür ederim bu tarifi paylaştığınız için iyi bayramlar...

PaSaSofraM dedi ki...

evet buldum simdi tarifi, gercekten harika olmuslar ellerinize saglik , kermes icinde yaptiginiz hizmetler icin Allah c.c kat kat mükafatini verir ins.
yakin olsak kesin gelirdim:)
dilekleriniz icinde cok tsk.ediyorum saygilarimla.

Adsız dedi ki...

bu tatlı çıtır çıtırmı oluyor ben başka bir tarifle yaptım hamur oldu sanki çok yumuşaktı kimse beğenmedi

Özlem Ceylan dedi ki...

Merhaba Bu tatli gercekten citir citir oluyor deneyin insallah begeneceksiniz yalniz serbetin kivami da onemli serbet civik yani yeteri kadar koyulasmadan atesten aldiysaniz birde ilik veya sicak olarak baklavanin uzerine gezdirdidyseniz o zaman tabiki hamur olur..Ayrica baklavayi pisirirken altini ve ustunu mutlaka guzel kizartmaniz lazim hatta ic kismi bile hafif kizarmali eger iyi pismediyse gene hamur olur....Kolay gelsin...

Oznur (100de100 Marifet) dedi ki...

bende yaptim ve bugun bloguma ekledim
tarifi senden aldim ynisini ekleyip ismini verdim ama insallah darilmazsin ayynisini aldigima
tesekkur ederim tarif icin

Adsız dedi ki...

slm ,bu tatlıyı yine tarifini sizden aldığım laz böreğinin hamurunun tarifiyle yapsam nasıl olur?çünkü laz böreğini yaptım böyle birşey olamaz muhteşem bir lezzetti.kokusu -nu hazır baklavadan ayırt etmek mümkün değildi. birde yeni tarifler eklerseniz sevinirim. Çiğdem

Adsız dedi ki...

Slm zehra ellerine saglik hersey super

Adsız dedi ki...

kabartma tozu kullanmıyor musunuz nasıl kabarıyor hamur olmuyor mu

Adsız dedi ki...

Zehra hanim acaba sivi yag kullanmasak olurmu