20 Ocak 2008 Pazar

PEKMEZLI ASURE


Nevsehir yoresine ait ve guzel bir asure tarifini sizlerle paylasmak istiyorum.Asure gunu bizde asuremizi pisirdik ve oruclarimizi asureyle actik.Komsularimiza dagittik ,tadanlar begendi.Insallah dener ve begenirsiniz.

  • Ben asure icin cok olcu kullandim siz yariya indirebilirsiniz.

PEKMEZLI ASURE


Malzemeler;

2 su bardagi asurelik bugday

1 su bardagi fasulye

1 su bardagi nohut

1/2 su bardagi pirinc

1 su bardagi siyah kuru uzum

1 su bardagi kurutulmus armut

1 su bardagi kurutulmus erik

1 su bardagi badem

1 su bardagi findik

1 su bardagi fistik

15 tane kuru kayisi

15 tane kuru incir

2 portakal(Kabugu rendelenir)

2 elma

1-2 su bardagi üzüm pekmezi

2-3 su bardagi seker

1 su bardagi ceviz ici

8-10 karanfil

üzerine serpmek icin:hint keneviri tohumu(cetene)

Yapilisi;

  • Nohut bir gece onceden sicak suya islatilir,Bugday da sicak suya islatilir.Fasulye de 10 dakika haslanip uzerine su ilave edilip bekletilir.
  • Ertesi gunu asurelik bugday bir tasim kaynatilir ve ilk su dokulur tekrar kaynar su ilave edilir ve yumusayana kadar kaynatilir.
  • Fasulye,nohut ayri ayri tencerelerde yumusayana kadar kaynatilir.
  • Kaynamakta olan bugdaya fasulye ve nohut suyu suzuldukten sonra ilave edilir,yikanan pirinc ,kuru uzum de ilave edilip kaynatilmaya devam edilir.Kurutulmus erik ve armut da ilave edilir.
  • Pekmez,ve seker ilave edilip seker miktari kendi agiz tadiniza gore ayarlanir.Pekmez de asureye renk vermek icin istege gore ayarlanir parlak ve duru bir renk vermesi yeterlidir.Karanfil 2 su bardagi suyla kaynatilirp asureye ilave edilir.Eger suyu az sa asureye su ilave edilir asuremiz corba dan biraz daha az sulu olmalidir.
  • Butun malzeme sekerini icine aldiktan sonra kayisi,incir kup kup dogranir,portakalin kabugu rendelenir ve soyulan portakal kucuk kucuk dogranir.elma da kup kup dogranir.Dogranan butun malzeme ve rendelenen portakal kabugu asureye ilave edilir.Biraz yumusayinca.
  • Findik,badem,fistik ortadan ikiye ayrilir ve asureye ilave edilir .

  • Asurenin kivami sulu olmalidir pudink gibi kati olmamalidir.
  • Tencereden sevis tabaklarina alinir ve üzerine ceviz serpilir.Hint keneviri de yagsiz tavada hafif kavrulup her tabaga servisten once serpilir.
  • AFIYET OLSUN!!!






5 yorum:

Baharcicegi dedi ki...

Bende asure yaptim dün pekmezle nefis oluyor, orucumuzu pekmezle actik, cedene hic denemedim degisik olmus,eline saglik canim.
sicacik sevgiler

dogada.blogspot.ru dedi ki...

zehracım geçmiş olsun dileklerin için çok teşekkürler canım aşureni ,orucunu ALLAH kabul etsin nice senelere sağlık ve huzurlu bir şekilde erişmek kısmet olsun sevgilerimle güzel bir hafta diliyorum canım kardeşim

SOFRAM dedi ki...

Canım, merhaba, aşureler pişmiş ne güzel, dumanı üstünde, tuttuğunuz oruçlarınızı ve pişirdiğiniz o güzelim aşurelerinizi kabul etsin. Canım ellerine sağlık, hafta sonu biraz yoğun geçti hiç bakamamıştım, şimdi biraz arkadaşlara uğrayayım dedim ve yapmak istediğim pekmezli aşurenle karşılaştım. Ben daha yapmadım, ama bu sefer yaptığımda seninkinden deneyeceğim, afiyetler olsun canım, sevgilerimle öpüyorum...

Adsız dedi ki...

Cok harika görünüyor,ellerine saglik.Allah kabul etsin.

NiNo dedi ki...

ellerine saglik canim ne kadar nefis gorunuyor