1 Ekim 2008 Çarşamba

BADEM PARE VE YESIL PARE

badem pare
Uzun ve cok yogun oldugum bir zaman bitiminden sonra tekrar sizlerle deneyip begendigim tariflerimi paylasmak icin burdayim.Uzun süredir blogumla cok ilgilenemedigim icin ve yeni tarifler eklemedigim icin sizlerden özür diliyorum,Hakkinizi helal edin,kusura bakmayin.
Bu resimde görmüs oldugunuz tatlinin adi Badem Pare OKTAY USTANIN yemek kitabindan bulup denedim.Ramazan ayinda siparis üzerine bu tatlidan 12 kilo kadar hazirlayip sattim.Tadina bakan arkadaslarim,komsularim cok cok begendiler.bende sizlere denemenizi tavsiye ediyorum.Ayrica bende bos durmadim badem parenin YESIL ANTEP FISTIKLI olan versiyonunu da denedim ve o versiyon da benden ve tadan herkesten tam not aldiHoley.



yesil pare icinde tarifin sadece badem tozu yerine incecik kahve degirmeninde cektigim yesil antep fistigini kullandim.hersey hos güzel de bademleri ilk kabuklu sekilde aldim,kaynar suya islatip agzini kapattim 5 dakika kadar beklettikten sonra suyunu süzdürüp bademlerin teker teker kabulkarini soydum cok zor bir ismis daha önce de yazdigim gibi 12 kilo bu tatlidan hazirlamak icin bir kiloya yakin bademin kabuklarini soydum soydum,acayip yoruldum...Eger siz bulabilirseniz benden tavsiye bademlerin kabuklari soyulmus olanlarindan alin!!!!!
Gelelim tarifimize:
BADEM PARE VE YESIL PARE
Malzemeler:
4,5 veya 5 su bardagi un
200gr tereyagi
2 su bardagi pudra sekeri
4 adet yumurta
1 paket vanilya
1 paket kabartma tozu
1 su bardagi toz badem
SERBETI:
5,5 su bardagi su
5 su bardagi seker
bir kac damla limon
Yapilisi:
Iyi ce yumusamis tereyagini mikserle 3 dakika iyice köpürenekadar cirpalim. daha sonra pudra sekerini ilave edip mikserin düsyk devirinde cirpalim bembeyaz krema haline gelene kadar cirpalim.karistirma kabina önce 4 su bardagi unu alalim,ortasini havuz gibi acalim,toz bademi (veya toz antep fistigini) ilave edelim,kabartma tozunu,vanilyayi serpistirelim.havuzun ortasina köpürttügümüz yagli harci alalim ,1 yumurta sarisini üzerine sürmek icin ayiralim ve diger yumurta sarilarini ve aklarini da ilave edelim ,kulak memesi kivamindan az yumusak bir hamur haline gelene kadar yoguralim.Eger kivam civik olursa biraz daha un ilave edelim.Ceviz büyüklügünde veya daha kücyk bezeler yapalim ve tepsiye dizelim.Arzuya göre üzerlerine badem veya antep fistigi yerlestirip üzerine yumurta sarisi ile bir kasik kadar sivi yagi karistirip tatlilarimizin üzerine sürerek hamurumuzun üzerine catalla boylu boyuna catain tersiyle hafif bir sekilde cizik atiyoruz.Eger üzerlerine badem veya antep fistigi koyduysak catalla cizik atmaya gerek yok.
Önceden isittigimiz 170 derecelik firinda badem parelerimizi kizarana kadar pisiriyoruz.
Bade parelerimiz firinda iken kizarmaya yakin serbetimizi hazirliyoruz.serbetimizi sekeri ve suyu tencereye koyup 3-4 dakika kaynatiyoruz ve limonu ilave edip ocagi kapatiyoruz.
firindan cikardigimiz kizaran badem parelerin üzerine serbetimizi kaynar sekilde dökelim yani her ikisi de sicak olacak.tatlimizin serbetini cekmesi icin üzerine bir tepsi kapatabiliriz.
soguyunca servis edelim.
AFIYETLER OLSUN!!!!!!!!!!!!!!

2 yorum:

Adsız dedi ki...

Merhaba! İyi geceler ve mutlu bir hafta dilerim .Sevgiler.

faziş dedi ki...

merhaba nasılsınız sitenizi çok beğendim bu siteden baklava tarifinizi aldım ve herkes çok beğendi sitenizi ilk gördüğüm gün kendimi memleketimde gibi hissettim size çok teşekkür ediyorum ben yalovada yaşayan nevşehirli biriyim geçen yıl memlekete gidemedim ama sayenizde gitmiş kadar oldum bende sizin gibi yemek yapmaktan zevk alan biriyim bu işi ticari anlamda yapmak istiyorum
ama imkanlarım buna el vermio sizi bu konuda çok takdir ediyorum.hayatta ve işinizde size başarılar dilerim görüşmek üzere.