17 Ağustos 2010 Salı

Tatil resimlerinden secmeler(Kara firinda GÖRE CÖREGI pisirdik)


Kiymali göre cöregi

Bakarmisiniz kiymali cöregin güzelligine...

Ben NEVSEHIRE bagli GÖRE KASABASI dogumluyum esimde öyle,her sene oldugu gibi yaztatilinde gene memlekete gittik,bazi üzücü hadiselerden( Anneannemin vefati) sonra antalyadan misafirlerimiz vardi ,aslinda bu resimler benim icin cok siradan ama Amcamizin esi EBRU cok ilginc buldu ve fotograf makinasina sarilip kare kare görüntüledi.

Her mahallede mutlaka bir cörek firini bulunur. mahalledeki hanimlar bir gün önceden anlasirlar sira tutarlar cörek pisirmek icin.firini ilk önce yakan kisi kimlerin hangi sirada oldugunu bilir herkes ona söyler, firini ilk yakan kisi en zor isi üstlenir soguk firini isitmak icin uzun bir zaman firina saman ve bag cubugu hatta cali,odun parcalari yakar,firinin pisirmeye hazir oldugunu anlamak icin kara firinin icine bakilir icinde tavan kismi iyice beyazlasmissa o firin artik ekmek pisirmek icin hazir dir...

Gelelim cörek hamuruna hamur icin özlü köy unu,(herkes genelde kendi bugdayini degirmende ögütür veya yakinlarinda bildigi kislerden bugday satin alir,ögütür)haslanmis patates ve haslanmis oldugu su,peynir alti suyu,ilik su,tuz,yas maya kullanilir...

hamur yogrulduktan sonra mayasi gelince elle karistirilir ve tekrardan toplanir,buna hamur karma islemi denir.Hamur bir veya 2 defa karildiktan sonra pisirmek gerekir ,daha uzun bekletildiginde hamur eksiyebilir..
kara firin
Firin isinmis ve cörekleri pisirmeye hazir..
kara firin gelin ile silinirken
Firinin temizligi icin kullanilan uzun ve kalin bir sapin ucuna saglam,dayanikli bez ve caputlar baglanir.ve firin isindiktan sonra bu caputlar güzelce yikanarak onlarin yardimi ile firinin icindeki saman parcalari temizlenir.Firinin temizligi icin kullanilan bu caputlar bagli uzzun agac sapin adi GELIN ne kadar acimasiz degilmi hep merak etmisindir neden adinin GELIN oldugunu...

Kara firinda Göre cöregi
Herkes hamurunu evde yogurur ,mayalandiktan sonra firina getirir.hamurdan birer ekmeklik bezeler yapilip üzerine kepek ve un serpilmis bir bezin yzerine bezeler dizilip yer mayasi gelmesi beklenir.
kara firinda göre cöregi kara firinda göre cöreginin bezelenisi Ici kiymali,ekmek yani sündürleme
kiymali sündürleme
Firinda önce cörekler pisirilir.Enson firina arzuya göre sündürleme( yani icine peynir,kiyma,patates,patlicanli ic konan ekmek)Adi neden sündürleme diye soracak olursaniz? Firin küregine verirken uzun olan sündürleme ici hamur kalmasin diye yanlara dogru hafif sündürülür ki firina verilirken firin küregi yardimi ile boyu uzatilir...
cörek firin küreginin üzerinde
Firin küreginin üzerine un ve ince kepekli bir karisim serpilir ki cörek hamuru kürege ve firinin icine yapismasin...
Ben yumurtali,sucuklu cörek yaparken
Ben kahvaltiyi da düsünerek üzeri kiymali,sucuklu,yumurtali cörekler hazirladim.
Bu resimde bende varim,sündürlemeyi firin küregine koyarken
Ayrica ici kiymali,patlicanli ve patatesli sündürlemeler de hazirladik,bu resimde beni görüyorsunuz,
cöregin altina ben kepek atarken

Sucuklu yumurtali cörek malzemesi islak oldugu icin firin küregine yapisti bende altina yeniden kepek attim...
sucuklu cörek firina verilirken

Yengem cörekleri firina salarken..

firinda sündürleme
kara firindan görüntüler kara firinda göre cöregi hemde degisik tadlarda


kara firinda bazlamaa(icli ekmek)
Firinin icinde uzun uzun piser geride kalan ekmekler daha cabuk piseceginden ilk firina verilenler en son firina verilen ekmekten sonra yeri degistirilir ve biraz öne alinir ki yanmasin..Firinin kapagi kapatilip beklenir..
Üzeri yumurtali ve sucuklu ekmek Kiymali göre cöregi

Pisen cörekler firindan teker teker alinip firinda serilmis bir örtünün üzerine cikarilir ve soguyana kadar bekletilir ki cörekler hamur olmasin...
köy ekmegi,Göre cöregi

Pisen cörekler soguduktan sonra tekrar legenlere yerlestirilip omuzda veya el arabasinin üzerinde eve götürülür..

Anlayacaginiz GÖRE CÖREGI yapimi zahmetli vede bir o kadar da lezzetli ...

9 yorum:

marifetliyizbizscrap dedi ki...

merhabalar yazınızı çok beğendiğimi dile getirmek isterim gerçek ten güzel bir paylaşım olmuş doğrusu o çörekleer ekmekler bu Ramazan da nasıl da güzel yenir değil mi? benimde almanya da yaşayan dayım yengem ve birbirinde tatlı mı tatlı yakışılı mı yakışıklı minik kuzenlerim var dayımlar her gelişinde anaannemde yapar böyle ekmeklerdeneminim sizin memeleketin ekmeği başkadır bende gezi için gitmiştim

GÜL'ÜN MUTFAĞI dedi ki...

zehracım iftara yakın bu görüntüler olurmu hiç inan ağzımın suları aktı çok şanslısınız bu güzel lezzetleri tattığınız için hayırlı ramazanlar canım

mormenekselerr dedi ki...

ellerinize saglik,ço k harika

Adsız dedi ki...

Gercekten cok güzel görünüyor ,keske tarifinide verseydiniz .
Gecen sene bayramda burma baklava tarifini denedim cok güzel oldu .Insallah bu senede yapicam bayrama allah razi olsun sizden bizimle böyle tarif paylastigniz icin .

sevgilerle sibel

marifetliyizbizscrap dedi ki...

bana şablonu gönderebileceğiniz adres benim_ceyizlerim@hotmail.com

blogum: http://marifetlendik.blogcu.com
http://marifetliyizbizscrap.blogspot.com

http://belguzar anne.blogspot.com dedi ki...

OOOOOOF ANAM OOOOOF TOPRAK FIRINDA PIŞEN ÇOREK BÖREK YENMEZMI BU FIRIN NERDE BIZDE GELELIM ELLERINE SAĞLIK

Adsız dedi ki...

firini ekmekleri gorunce ufakligim aklima geldi biz yani yengemler firinda hamuru yururdu simdi dunyanin obur ucundan canim cekti memleketim gozumde tutuyor butun yaptiklarin cok guzel yapmaya calisiyiyoruz tesekurler allah kolaylik versi

Adsız dedi ki...

ben belcikadan zehra bu resimleri gorunce cok duygulandim burasi hangifirin

Özlem Ceylan dedi ki...

Slm sevgili Zehra bu firin Nevsehire bagli Gore kasabasinda bir mahalle firini bizim mahalle arasindaki butun mahallelinin kullandigi Ekmek firini .. Nevsehire bagli Koylerin pek cogunda vardir...Pisirilen ekmekler de cok nefis olur..