KIYMALI ICLI KOFTE
Malzemeler;
Ici icin;500gr kiyma
3 sogan
sivi yag
tuz,karabiber,pul biber,kimyon
1 kasik salca(domates,biber karisik)
Yarim demet maydanos
Disi icin;
3 su bardagi ince bulgur
yeterince sicak su
1 yumurta
1,5 cay bardagi un
tuz
3 haslanmis patates
Sos icin;
4-5 dis sarmisak
2 limon suyu
1 corba kasigi tereyagi,pul biber
Yapilisi;
~~Once bulgur genis bir legene alinir,az tuz atilarak uzerine kisir yapiyor gibi kaynamis su dokulup uzeri kapatilir ve sismesi beklenir.
~~Bir tavaya yeteri kadar sivi yag alinir ve kizinca dogranmis soganlar ilave edilip kavrulur.Uzerine kiyma ilave edilip iyice kavrulur ve az salca ilave edilip baharatlar ve tuz ilave edilir bir kac dakika sonra ocak kapatilir daha sonra icine yarim demet maydanos dogranir ve ic harc sogutulur.
~~bulgur guzelce sisince ve biraz soguyunca legenin agzi acilir ve yumurta,un ve haslanmis patates rendesi ilave edilip guzelce yogrulur hamur haline getirilir.tuzu bakilip ayarlanir istege gore biber salcasi veya pul biber ilave edilirse regi daha kirmizi olur ama ben eklemedim.
~~Hamur haline getirdigimiz bulgur elde yuvarlanip esit buyukluklerde yuvarlak parcalara ayrilir ve parmaklarla ici oyulur Yuvarlanan bezelere sekil verirken eller suya batirilir ki guzel ve kolay sekil verebilelim.,icine hazirladigimiz ic harcindan kucuk bir kasik yardimiyla ici doldurulur ve agzi buzulerek uzeri kapatilir.Yan duvarlarin kalinliginin ayni yapilmasina ve ince yer birakilmamaya dikkat edilir yoksa kizartirken koftelerimis catlar ve ic malzeme disari cikabilir.
~~Koseleri sivri bir sekilde elle duzeltilir butun malzeme bitince icli koftelerimiz kizgin yagda ve derince bir kapta iki yuzude kizarana kadar kizartilir yalniz surekli karistirilmaz yoksa koftelerimiz parcalanir..Yagdan alinan koftelerim icin sos yapilir limonsuyu ve ezilmis sarmisaklar karistirilir.Tereyagi tavaya alinir ve pul biber ilave edilip kizartilir o da bir kaba alinir.
~~Servis yaparken icli koftelerimizi limon suyu ve tereyagi kasikla uzerine dokulerek yenir.
AFIYET OLSUN!!!
BenBu kofteyi surekli yaparim ve cok ta guzel olur dis malzemesine haslanmis patates kulllaniyorum ve Icli kofteler kizartirken catlamiyor veya cok az catliyor.Kizartirken karistirilmamalidir yoksa parcalanirlar.
Ici icin;500gr kiyma
3 sogan
sivi yag
tuz,karabiber,pul biber,kimyon
1 kasik salca(domates,biber karisik)
Yarim demet maydanos
Disi icin;
3 su bardagi ince bulgur
yeterince sicak su
1 yumurta
1,5 cay bardagi un
tuz
3 haslanmis patates
Sos icin;
4-5 dis sarmisak
2 limon suyu
1 corba kasigi tereyagi,pul biber
Yapilisi;
~~Once bulgur genis bir legene alinir,az tuz atilarak uzerine kisir yapiyor gibi kaynamis su dokulup uzeri kapatilir ve sismesi beklenir.
~~Bir tavaya yeteri kadar sivi yag alinir ve kizinca dogranmis soganlar ilave edilip kavrulur.Uzerine kiyma ilave edilip iyice kavrulur ve az salca ilave edilip baharatlar ve tuz ilave edilir bir kac dakika sonra ocak kapatilir daha sonra icine yarim demet maydanos dogranir ve ic harc sogutulur.
~~bulgur guzelce sisince ve biraz soguyunca legenin agzi acilir ve yumurta,un ve haslanmis patates rendesi ilave edilip guzelce yogrulur hamur haline getirilir.tuzu bakilip ayarlanir istege gore biber salcasi veya pul biber ilave edilirse regi daha kirmizi olur ama ben eklemedim.
~~Hamur haline getirdigimiz bulgur elde yuvarlanip esit buyukluklerde yuvarlak parcalara ayrilir ve parmaklarla ici oyulur Yuvarlanan bezelere sekil verirken eller suya batirilir ki guzel ve kolay sekil verebilelim.,icine hazirladigimiz ic harcindan kucuk bir kasik yardimiyla ici doldurulur ve agzi buzulerek uzeri kapatilir.Yan duvarlarin kalinliginin ayni yapilmasina ve ince yer birakilmamaya dikkat edilir yoksa kizartirken koftelerimis catlar ve ic malzeme disari cikabilir.
~~Koseleri sivri bir sekilde elle duzeltilir butun malzeme bitince icli koftelerimiz kizgin yagda ve derince bir kapta iki yuzude kizarana kadar kizartilir yalniz surekli karistirilmaz yoksa koftelerimiz parcalanir..Yagdan alinan koftelerim icin sos yapilir limonsuyu ve ezilmis sarmisaklar karistirilir.Tereyagi tavaya alinir ve pul biber ilave edilip kizartilir o da bir kaba alinir.
~~Servis yaparken icli koftelerimizi limon suyu ve tereyagi kasikla uzerine dokulerek yenir.
AFIYET OLSUN!!!
BenBu kofteyi surekli yaparim ve cok ta guzel olur dis malzemesine haslanmis patates kulllaniyorum ve Icli kofteler kizartirken catlamiyor veya cok az catliyor.Kizartirken karistirilmamalidir yoksa parcalanirlar.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder