24 Aralık 2007 Pazartesi

PANDISPANYA HAKKINDA BILGI

Pandispanya hakkinda sizlere bilgi vermek istedim.Bazi özellikleri ni ve Püf noktalarini bilirsek pandispanya yapmak daha kolay olur diye düsündüm.
Pandispanyalar

PASTALARIN YUMUŞAK LEZZETİ: PANDİSPANYALAR
Adı İtalyanca’da “sünger kek” anlamına gelen “pan di spanga” kelimesinden türeyen pandispanya, pek çok tatlıda, pastada kullanılabilen, çoğu zaman yağsız olan çok amaçlı kolay keklerdir. Birçok pastanın temel malzemesi olan pandispanya, yumurta, şeker, ve undan imal edilmektedir. Gerek keklerin gerekse diğer pastaların yapımında vazgeçilmez olan pandispanyalar, pastacılıktaki yerini her zaman olduğu gibi günümüzde de korumaktadır. Çok sade bir görüntüye sahip olmasına rağmen pandispanya yapımı ustalık ve hassasiyet gerektirir. Fransızlar bu konuda “iyi bir pandispanya yapabilmek ancak iyi yetiştirilmiş, uzman bir patisseri şefine ait bir başarıdır.” Derler. Eğer hazırlanan pandispanya başarısızsa, bu, o kişi için meslek hayatında ciddi bir eksiklik sayılır.
Pandispanyalar, Amerikan pandispanyaları ve Avrupa pandispanyaları olarak iki gruba ayrılır. Bu iki tür arasındaki fark, Amerikan pandispanyalarının yapımında yumurtanın sarı ve beyazının ayrılarak ayrı ayrı çırpılmasıdır. Avrupa yapımı pandispanyalarda ise yumurta bütün halinde çırpılır. Ayrıca Amerikan pandispanyaları diğerlerine göre daha fazla şeker içerir. Şeker, bu türü daha nemli ve yumuşak bir hale getirir. Bu nedenle Amerikan pandispanyalarının Avrupa pandispanyalarında olduğu gibi ıslatma amaçlı şuruba ihtiyacı yoktur. Pandispanyanın içinde bulunan yüksek orandaki şeker ise limon aromasıyla bastırılır.
Pandispanyalar, diğer kekler gibi katı yağ içermediği gibi; daha fazla yumurta ve daha az ince un içerir. Uzun çırpma süresi bu tür keklerin sadece yüksek hacimli olmasını sağlamaz, aynı zamanda kekin dokusunu da olumlu yönde etkiler. Pandispanya yapımında dikkat edilmesi gerekenlerin başında yumurtanın beyazı ve sarısı karıştırılırken hamurun havasının boşalmaması gelir. Bunun için kauçuk bir spatula veya geniş balon yumurta teline ihtiyaç vardır. Bu işlemi kolaylaştırmak için karışıma az şeker konup hızlı darbelerle çırpılır. Pandispanya bir kere pişirilip özenle tersine çevrildiğinde son hacmine ulaşır ve soğudukça hacim kaybına uğramaz.
Pandispanyalarla minik kekler yapılabildiği gibi, kesilip araya malzeme konularak dikdörtgen veya rulo pastalar hazırlanabilir. Klasik reçetelere göre hazırlanan pandispanyalar birçok pastada farklı malzemeler kullanılarak geniş bir yaratım olanağı sağlarlar.
Bunun yanında pandispanyalar, ürünlere zenginlik kazandırmak amacıyla bademli, toz fındıklı, fıstıklı, kakaolu çeşitlerde veya portakal kabuğuyla da yapılabilirler.
Temel malzemelerden biri olarak pastacılıkta çok geniş bir kullanım alanı yaratan pandispanyalar, gelişen teknolojiye bağlı olarak farklı yapım teknikleriyle üretilseler de; değişmeyen tek şey pastacılık üretimleri olduğu sürece varlıklarını devam ettireceklerdir.
Kaynak: Unipro’dan Profesyonellere Pastacılık Bilgileri El Kitabı-
Pastaci Okulu

Pandispanya ve Pastacılıkta Kullanım Şekilleri

Hiç yorum yok: