19 Kasım 2008 Çarşamba

PDCST etkinlik ve KERTS VLAAI MET RIJST- VISNELI VE PIRINCLI TURTA

Denenmis yas Pasta,kek,Tatli,börek,hamurisleri ve Yemek tarifleri vlaai met kerst vlaai met kerst1
Veeeeeeeeeeeeee uzun bir aradan sonra tekrar sizlerleyim.Hepinize bana karsi göstermis oldugunuz sabirdan dolayi tesekkürler ediyorum hepiniz de hakkinizi helal edin.Hollandada hatta Belcikada VLAAI bilmeyen yoktur.Ben pirincli ve visneli olanini cok severim .uzun arastirmalarimdan sonra Kütüphaneden Vlaai nin tarihcesi ve püf noktalari hakkinda bir kitap aldim.Hollandanin Limburg bölgesinde yaklasik 1338 yillarinda Vladbecker ailesinin baslattigi vlaai rüzgari bütün hollandaya yayilmis.ilk baslarda özel günlerde hazirlanan bir pasta olarak görülürmüs.daha sonra her pastanede devamli satilan bir pasta haline gelmis.50 den fazla degisik tatta vlaai yapilabiliyor.Vlaai bir mayali taban hamuru,krema ve arzuya gore pudink,meyve,taze veya kurutulmus olabilir ayrica recelli olarak da hazirlanabilir.Bende alt taban,hamurunun üzerine cok sevdigim icin princ ve en üstede visneli vlaai vulling ve krema (slagroom )kullandim.Gercektende hazir olarak satilan vlaai lerden hic bir farki yok cok nefis oldu..PDCST ETkinligine güzel daveti icin sevgili arkadasim http://susamcorekotu.blogcu.com/ a tesekkürler ediyorum ve etkinlige bu güzel tarifle katiliyorum kendisine kolayliklar diliyorum sevgiler imi yolluyorum..
Gelelim tarifimize
KERST VLAAI MET RIJST-VISNELI VE PIRINCLI TURTA
MALZEMELER:
HAMUR ICIN:
200gr un
bir cimtik tuz
20 gr yas taze maya
yarim su bardagi ilik süt(yaklasik 5 corba kasigi ediyor)
yarim yemek kadigi tereyagi (15 gr kadar )
2 yemek kasigi ince seker(bastard suiker,30 gr)
2 yemek kasigi zeytin yagi
1 yumurta
2 yemek kasigi cig krema(cig süt kaymagi)
PIRINCLI ARA DOLGU ICIN;
1,5 litre süt
yarim cubuk vanilya
100gr seker
2 orta büyüklükte yumurta
150 gr beyaz princ(grofkorrelige witte rijst) ben tosya pirinc kullandim
KREMA:
2 paker(2×200 gr) kutu krema(slagroom,slag sahne)
2 yemek kasigi seker
1 paket vanilya
ayrica üzeri icin visneli pasta dolgu malzemesi kerst vlaai vulling
YAPILISI:
Önce hamurunu hazirliyoruz.taze yas maya ve az tuzu bir kaba koyalim ve üzerine isittigimiz sütü ilave edelim yalniz süt cok sicak olmasin yoksa maya kabartma özelligini kaybeder.Yani elimizi yakmayacak bir sicaklikta olmali süt.
Unu bir legene alalim ve ortasini havuz gibi acip tereyagi,seker,cirptigimiz yumurta,zeytin yagi,kutu krema ilave edilir.
en son sütlü maya karisimi ilave edilip hamur yogrulur.ele yapismayan bir kivamda hamur yapilir eger hamur civiksa biraz daha un ilave edebilirsiniz.kulak memesi kivaminda bir hamur yapilir.
Hamur yzeri kapatili
mayalanmaya birakilir.en az 30 dakika dinlendirilir.

SIMDI DE hemen ara dolgusunu hazirlayalim!!!!Süt bir tencereye alinir pirinc güzelce yikanir ve suyu süzülür daha sonra sütün icine ilave edilir cubuk vanilya ile beraber, cok kisilmis bir ateste yaklasik 30 dakika kadar kaynatilir arada bir karistirilir ki pirincler tencere tabanina yapismasin. eger pirinc ve syt 55 dakika kadar ocagin üzerindeyse seker ve yumurta bir kaba alinir ve güzelce cirpilir krema kivamina gelince mikser birakilir ve karistirarak yumurtali karisim sütlü karisima ilave edilir 2 dakika kadar pisirilmeye devam edilir ta ki tahta kasigi tencerenin ortasina biraktiginizda kendisi dik bir sekilde durana kadar.Sütlü karisim kaynamaya baslamadan ocak kapatilip tencere atesten alinir.cubuk vanilya icinden cikarilir.
Hamurumuz merdaneyle acilir yarim santim kalinliginda olmali yaglanip unlanan 30 cm capindaki kaliba veya tepsiye serilir.
Bu tariften ben 2 tane vlaai elde ettim.eger cok aklin sererseniz hamuru kaliba,firinda da kabariyor ve güzel olmuyor siz de 2 adet yapabilirsiniz.Daha sonra hamur bekletilmeden üzerine catalla her tarafi catallanir.
Hazirlanan pirincli karisim kaliba dökülür ve 175 derecelik önceden isitilmis firinda 30-40 dakika alti ve üzeri kizarana kadar pisirilir. daha sonra biraz bekletildikten sonra üzerine aliminyum foli kapatilir ve bir salata tahtasi olabilir veya düz bir kapak olabilir kapatilir ters cevrilen vlaai mizin kalibi vlaai den ayrilir ve alt kismina servis tabagi kapatilip tekrar ters cevrilir.aliminyum folio dan ayrilir.Böylece kaliptan cikardigimiz vlaai sogurulur.buzdolabina konur.2 paket kutu krema ve seker,vanilya ayrica krema sertlestirici toz ilave edilip mikserle cirpilir kivamli bir krema elde ettikten sonra buzdolabinda yarim saat bekletilir.Daha sonra visneli dolgu recelimizi vlaai nin üzerine güzelce serilir ve dinlendirilen krema da bir krema torbasiyla dilediginiz gibi süsleyebilirsiniz..Buzdolabinda bekletilir..
keserek servis edilir.
AFIYETLER OLSUN!!!!!
vlaai hazirlik
5

7 yorum:

Birsel ve İrem dedi ki...

Merhaba. Harika bir görüntü, eminim tadı da muhteşemdir. Ellerinize sağlık, denemek isterim ama becerebilir miyim, bilmiyorum. Sevgiler.

emineninemekleri dedi ki...

Merhaba Özlemcim, ayol ben yokken yine döktürmüssün hamarat arkdasim benim. Vallahi pastalarin her biri birbirinden leziz görünüyor. ellerine saglik.

Kocaman öpüyorum
Emos

Adsız dedi ki...

merhabalar o muhteşem tatları bizlerle paylaştığınız için çoook teşekkür ederim blogunuza bayıldım ellerinize ve yüreğinize sağlık sizi bağlantılarıma ekledim ziyaretiniz ve arkadaşlığınız beni memnun edecektir sevgilerimle...

SOFRAM dedi ki...

Harika bir turta, yine her zamanki gibi çok güzel, bayıldım, çok ta nefis olduğuna eminim, ellerine sağlık Özlem'ciğim, öpüyorum, sevgiler...

Özlem Avcı-mutfaktayimm dedi ki...

Harika görünüyor hayatım ellerine kollarına sağlık.

Sevgiler...

Leziz Sofralar dedi ki...

Canim turta nefis olmus böyle pirinclisini ilk defa görüyorum ama tadida eminim nefistir ellerine saglik ayrica asagidaki tiwty li pasta cok hosuma gitti bir bahane ciksada denesem diye sabirsizlaniyorum:))

Sevgiler,Seval

Adsız dedi ki...

Cok sahane görünüyor, ellerine saglik canim. Sevgiler.