16 Eylül 2011 Cuma

Kakaolu Ve Yesil Fistikli Makaron (Macarons) Ilk makaron denemem...

makaron4

makaron5



Uzun zamandir makaron tarifini denemeyi cok istiyordum blogcu arkadaslarimi biraz gezdim ve pekcok blogda tarif kaynagi olarak ayni blogu gordugum icin butun yollar bu bloga cikti ve sevgili arkadasimiz ZINNUR un blogunu ziyaret ettim ve tarife ulastim..Cok ayrintili bir sekilde tarifi buldum ve denedim.Ayrica pek cok da bilgi sahibi oldum Makaron hakkinda..Tarifi de bloguma eklerken uzuun uzuun yazzmaktansa arkadasimdan buyuk bir kismini kopya olaraak ekledim ....

KAKAOLU MAKARON...
Makaronlarin zar gibi ince, parlak ve puruzsuz bir kabuklari oluyor. Bu kabugun altinda kekimsi, yumusak bir tabaka sakli; daha altta ise Ingilizce'de makaronun "ayagi" tabir edilen kisa firfirli bir etekleri bulunuyor. Makaronlar hemen hep badem unu ile yapiliyorsa da genellikle ikinci bir malzeme ile tadlandiriliyorlar ve ayni malzeme iki makaron yarisini birbirine yapistiran kremada da kullaniliyor. Yani fistikli makaronlarin arasinda fistikli krema, cikolatalilarin arasinda da cikolatali ganaj oluyor.
Bir cok yumurta aki kopugu iceren tatlida oldugu gibi puf noktasi yumurta aklarinin sert kivamda cirpilmasi. Isin garip tarafi makaron yapimi hakkindaki bir suru sey okuyup aklimi karistirmasam tahmin ediyorum ki ilk seferde basarili olabilirdim. Cunku aslinda gercekten kolay makaron yapmak.

Makaron Hamuru icin (Tarif David Lebovitz'e ait)
  • 100 g pudra sekeri
  • 50 g file badem
  • 3 yemek kasigi (15 g) sekersiz kakao
  • 2 adet oda sicakliginda yumurta aki
  • 5 yemek kasigi (65 g) seker
Cikolatali Ganaj icin (Tarif Pierre Herme'nin Chocolate Desserts kitabindan)
  • 113 g kucuk parcalara kesilmis cikolata
  • 1/2 bardak cig krema
  • 2 yemek kasigi oda sicakliginda tereyag(ben 3 yemek kasigi kullandim)
  • Once kremanizi hazirlarsaniz makaronlar hazir oluncaya kadar surulecek kivama gelecektir. Ufak bir sahanda kremanizi kaynama noktasina getirin. Altini kapatip cikolata kiriklarinizi buna katin. Karistirarak cikolatanin puruzsuzce erimesini saglayin. Biraz soguduktan sonra yumusak tereyaginizi da ekleyin ve hizlica karistirarak kremanizla butunlestirin. Ganaj makaronlari yapistiracak kivama gelinceye kadar bekletin.Eger ganajiniz akici kivamda ise siz icine 1 kasik daha tereyagi ilave edin guzelce karistirin..
  • Iki firin tepsisini pisirme kagidi ile kaplayin. Krema s1kma tupunuze 1 cmlik yuvarlak uc takip hazirlayin.
  • . (Eger hazir badem unu bulunuyorsa onu da pudra sekeri ile cekmenizi tavsiye ederim. Cunku bazen yeterince ince olmuyor. Pudra sekeri badem cekilirken cikan yagi emiyor, onun icin tek basina degil birlikte cekmekte yarar var. Eger uygun buyuklukte elektrikli kahve degirmeniniz varsa daha rahat yapabilirsiniz isin bu kismini.Ben kahve degirmeni kullandim...
  • Simdi tamamen yagsiz ortamdaki yumurta aklarinizi mikserinizin orta hizinda yumusak tepeler olusmaya baslayincaya kadar cirpin. Mikserinizin devrini arttirin ve bir yandan cirparken bir yandan da 5 yemek kasigi sekeri yavas yavas ekleyin. Bu seker ekleme-cirpma islemi yaklasik 2 dakika surecek.Bu islem sonunda oldukca sert tepecikler olusturan parlak ve puruzsuz goruntulu bir kopugunuzun olmasi olmasi lazim.
  • Simdi bir kenarda bekleyen kuru malzemenizi alin. Icinde topaklar olabilecegini dusunuyorsaniz bir elekten gecirerek yarisini yumurta aklarinin uzerine dokun. Buyuk bir kasikla yumurta akina karistirin. Tamamen karismasa da olur bu sefer. Ikinci bir karistirma yapacaksiniz nasilsa. Ikinci yariyi da dokun ve karistirin. Bu kadar kuru malzeme bu kadar aka cok fazla diye gececek icinizden ama yilmayin devam edin. Karistirma islemine yumurta aki beyazlarini kaybedip iki renkli hamur gorunumunden kurtuluncaya kadar devam edin ama o asamada hemen durun.

  • Hamurunuzu s1kma tubunuze kasikla doldurun. Hazirladiginiz pisirme kagitli tepsilere birbirinden 2 cm uzaklikta olacak sekilde 2,5-3 cm capinda hamurlarinizi sikin. Sonra tepsilerinizi mutfak masasina ya da tezgahina soyle orta siddette birkac defa vurun. Makaronlari s1karken olusan sivri uclar filan bu sekilde ortadan kalkip makaronlar guzelce yayilacagi gibi, malzeme karistirilirken kurtulamadiginiz hava kabarciklari da boylece ortadan kalkiyor. Bunu yapmayi sakin unutmayin!) Simdi eger isterseniz makaronlarin uzerine ince elekle kakao serpebilirsiniz. Eger hala s1kma tekniginizden kaynaklanan sivri uclar varsa tepelerinde, parmaginizi cok hafif nemlendirip duzleyebilirsiniz. Makaron hamurunun bu isi yaptiginizda parmaginiza sivasmayacak kivamda olmasi lazim.
  • Simdi makaronlarimizi kurutacagiz. Farkli kaynaklarda bu sure 10 dakikadan birkac gune kadar uzuyor. Ama ben tarif ettigim sekilde yapilan makaronlarin 1 saat icinde kabuk baglayacagini tahmin ediyorum. Tepsilerinizi cocuklarin elinin erismeyecegi bir yere kaldirip bekletin. Bir saatin sonuna dogru kontrol edin. Ustleri hafif sertlesmis olacak, yani kuru parmaginizla hafifce dokundugunuzda sivasmayacak. Bu bekleme asamasinin sonuna dogru firininizi 175C ye isitin. Iki tepsiyi iki rafa koymak yerine, her tepsi orta rafta olacak sekilde 2 defada pisirmenizi oneririm ayrica. Her bir tepsinizi 10 dakika kadar pisirin, bence 12 dakikayi da asmayin. Eger dogru kivami yakaldiysaniz once yukselecek, sonra firin tepsisine bitistikleri yerden koparak firfirli eteklerini olusturacaklar. Bu olay iclerindeki seker miktari ile ilgili, dolayisiyla fazla gorunse de size, sekeri azaltmayin derim.
  • Makaronlari pisirme kagidindan cikarmanin yolu sogumalarini beklemek, sonra dikkatlice kagidi soymak.
  • Makaronlari kurtardiktan sonra benzer buyukluk ve gorunuste olanlari cift cift ayirin. Aralarina 1/2 tatli kasigi (ya da arzuya bagli miktarda) kremasindan koyup iki makaronu yapistirin. Bir gece buzdolabinda kaldiktan sonra krema ve kurabiye kismi adeta butunlesiyor ve tadi cok daha guzel oluyor.
Fistikli Makaronlar

Bunu Clement'in blogunda buldugum temel makaron tarifinde badem yerine fistik kullanarak yaptim. Kremasi ise Nigella Lawson'un How to be a Domestic Goddess kitabindan uyarlandi. Daha onceki tarifte ayrintilari uzun uzun yazdigim icin bu sefer sadece malzemeyi verecegim. Puf noktalari ve yontem hep ayni: Findik fistigi pudra sekeriyle mumkun oldugunca ince cek, yumurta aklarini seker ilavesiyle guzelce cirp, birincisini ikincisine karistir. Sonra tuple s1k, masaya vur, beklet ve pisir.
Makaron2
makaron3
Makaron1

makaron8

Fistikli Makaron hamuru icin:

  • 1 ¼ bardak pudra sekeri(Ben 1 su bardagindan az eksik kullandim)
  • 113 g ayiklanmis tuzsuz antep fistigi ici
  • ¼ bardak arti 2 yemek kasigi (oda sicakliginda) yumurta aki(ben 2 adet yumurtanin akini kullandim)
  • Bir cimdik tuz
  • ¼ bardak seker
Fistikli Krema icin:
  • 43 g ayiklanmis tuzsuz antep fistigi
  • 1 bardak pudra sekeri
  • 6 yemek kasigi yumusak tereyag
  • Vanilya
  • Krema icin, ayni makaron hamuru icin yaptiginiz gibi, fistiklari ve pudra sekerini birlikte cekin. Sonra bu sekilde elde ettiginiz fistik ununu ve vanilyayi oda sicakligindaki tereyagiyla catalla karistirarak butunlestirin. Gerekiyorsa surulecek kivama gelinceye kadar buzdolabinda dinlendirin.
    Son bir not: Clement'in tarifi cok kullanisli.) .
    makaron6


    makaron7

6 yorum:

RengarenkPasta'm dedi ki...

Makaronlar süper görünüyor Gerçekten ellerine sağlık arkadaşım.En kısa zamanda denemem lazım kolay gelsin canım sevgiler.

Gülsüm dedi ki...

Merhaba Zehra,
tarifin icin cok cok sagol mutlaka deneyecegim. Enfes görünüyor malkaronlarin. Daha önce bir tarifi denedim ama hüsranla sonuclandi. herseyi birebir uygulamama ragmen makaronlar kabarmadi :(

Gülsüm dedi ki...

Birsey daha sormam gerekiyor: Makaronlari kac derecede yaklasik kac dakika pisirdin?

Özlem Ceylan dedi ki...

Merhaba Emine Hanimcigim tarifin birazini eklememisim simdi gordum ve ekledim kolay gelsin..

Özlem Ceylan dedi ki...

Merhaba sevgili Gulsum simdi ekledim umarim bu sefer guzel sonuc elde edersin .sevgiler..

Gülsüm dedi ki...

Tekrar ben :) cok sagol tarif icin.. tarifini uyguladim makaronlarimda cok güzel kabardi, esim tadlarina bayildi:) hatta gece sayfamada ekledim... ordan bulabilirsin... tekrar sagol..
Sevgiler