17 Ekim 2007 Çarşamba

KARISIK KURU DOLMASI



KARISIK (BIBER,PATLICAN,KABAK)KURU DOLMASI
Malzemeler;
300gr kiyma
2 su bardagi pirinc
2kuru sogan
1 dis sarmisak
2 corba kasigi karisik salca(biber,domates)
kurutulmus biber,patlican,kabak
Yeteri kadar siviyag
tuz,kirmizi biber,kara biber
1-2 parca limon tuzu
Yapilisi;
Once su kaynatilir ve biberler suya islatilir su ocaktan alinir ve dolmalik kuru biberler yumusayana kadar bu suyun icinde bekletilir.Dolmalik patlican ve kabak icinde baska bir su kaynatilir ve kabak ve patlicanlar suda biraz haslanir 2-3 dakika kadar daha sonra tencerenin kapagi kapatilir ve patlican,kabaklar yumusayana kadar beklenir.Daha sonra sudan cikarilan dolmaliklar bir suzgecin icine konur ve suyu suzdurulur dizili olduklari ip cikartilir.

Pirinc guzelce yikanir ve nisastali suyu suzulur bir kaba alinir ve ,sogan ve sarmisak rendelenir.1 kasik salca ilave edilir,kiyma ilave edilir az sivi yag tuz ve baharat ilave edildikten sonra yogrulur ve karisim teker teker patlican,biber ve kabaklarin icine doldurulur yalniz fazla doldurulmaz yoksa dolmalar yirtilir,patlar ve pirincler disari tasar guzel gorunmez.Onun icin bayagi gevsek birakilmali ve cok fazla pirinc doldurulmamali.Butun ic bittikten sonra bir tencereye dolmalar dizilir.
Bir tavada az sivi yag ve kalan salca kavrulur ,uzerine sicak su ilave edilir ve az kaynatilir tencereye dolmalarin uzerine dokulur ve ocak yakilir.dolmalarin uzerini hafif kapatacak kadar su ilave edilir ayrica ben 1-2 tane kucuk limon tuzunu sicak suyla eritip ilave ediyorum ve az tuz ilavesi yapilip kapagi kapatilir.Dolmalar iyice yumusayip pirincler pisene kadar kisik ateste pisirilir.Eger suyunu cekmemisse ocak harli ateste acilir ve suyu cektirilir.
AFIYET OLSUN!!!

Hiç yorum yok: