21 Ekim 2007 Pazar

PEKMEZLI ASURE



Nevsehir yoresine ait ve guzel bir asure tarifini sizlerle paylasmak istiyorum.Asure gunu bizde asuremizi pisirdik ve oruclarimizi asureyle actik.Komsularimiza dagittik ,tadanlar begendi.Insallah dener ve begenirsiniz.
Ben asure icin cok olcu kullandim siz yariya indirebilirsiniz.
PEKMEZLI ASURE
Malzemeler
;
2 su bardagi asurelik bugday
1 su bardagi fasulye
1 su bardagi nohut
1/2 su bardagi pirinc
1 su bardagi siyah kuru uzum
1 su bardagi kurutulmus armut
1 su bardagi kurutulmus erik
1 su bardagi badem
1 su bardagi findik
1 su bardagi fistik
15 tane kuru kayisi
15 tane kuru incir
2 portakal(Kabugu rendelenir)
2 elma
1-2 su bardagi üzüm pekmezi
2-3 su bardagi seker
1 su bardagi ceviz ici
8-10 karanfil
üzerine serpmek icin:hint keneviri tohumu(cetene)
Yapilisi;
Nohut bir gece onceden sicak suya islatilir,Bugday da sicak suya islatilir.Fasulye de 10 dakika haslanip uzerine su ilave edilip bekletilir.
Ertesi gunu asurelik bugday bir tasim kaynatilir ve ilk su dokulur tekrar kaynar su ilave edilir ve yumusayana kadar kaynatilir.
Fasulye,nohut ayri ayri tencerelerde yumusayana kadar kaynatilir.
Kaynamakta olan bugdaya fasulye ve nohut suyu suzuldukten sonra ilave edilir,yikanan pirinc ,kuru uzum de ilave edilip kaynatilmaya devam edilir.Kurutulmus erik ve armut da ilave edilir.
Pekmez,ve seker ilave edilip seker miktari kendi agiz tadiniza gore ayarlanir.Pekmez de asureye renk vermek icin istege gore ayarlanir parlak ve duru bir renk vermesi yeterlidir.Karanfil 2 su bardagi suyla kaynatilirp asureye ilave edilir.Eger suyu az sa asureye su ilave edilir asuremiz corba dan biraz daha az sulu olmalidir.
Butun malzeme sekerini icine aldiktan sonra kayisi,incir kup kup dogranir,portakalin kabugu rendelenir ve soyulan portakal kucuk kucuk dogranir.elma da kup kup dogranir.Dogranan butun malzeme ve rendelenen portakal kabugu asureye ilave edilir.Biraz yumusayinca.
Findik,badem,fistik ortadan ikiye ayrilir ve asureye ilave edilir .
Asurenin kivami sulu olmalidir pudink gibi kati olmamalidir.
Tencereden sevis tabaklarina alinir ve üzerine ceviz serpilir.Hint keneviri de yagsiz tavada hafif kavrulup her tabaga servisten once serpilir.
AFIYET OLSUN!!!

Image Hosted by ImageShack.us
TAG this image

1 yorum:

Adsız dedi ki...

zehra ne güzel olmuş bu aşure bizim iş yerinde nevşehirli bir arkadaş var ben bi onun başına gidiyim bakalım
ellerine sağlık