17 Ekim 2007 Çarşamba

SU BÖREGI



Su Boregi tabiki bayramlarda vazgecilmez bir ikramliktir ve bizde ablamla su boregi yaptik.
SU BOREGI
Malzemeler;

6 yumurta
2 tatli kasigi tuz
1 su bardagi su
yaklasik 1 kilo un
Ic malzemeler;
400gr beyaz peynir
yarim demet maydanoz
ve
400gr kiyma
yarim demet maydanoz
az tuz ve baharat
arasina surmek icin ;
125 gr tereyagi
1 cay bardagi sivi yag
Yapilisi;
Hamur malzemeleriyle kulak memesi kivaminda bir hamur yapilir.Hamur dinlendirilmeye birakilir1-2 saat.
~~Daha sonra ic malzemeler hazirlanir,Peynir tuzluysa biraz su icinde bekletilir ve bir mutfak havlusu ile suyu alinir ve rendelenir ,icine maydanoz dogranir ve karistirilir.
Kiyma bir tavaya alinir ve yagsiz olarak kavrulur ve suyunu cekince tuz atilir ve istediginiz baharatlar atilip ocaktan alinir ve maydanoz dogranir.
~~Hamurdan bezeler yapilir 2 tepsi icin 20beze yapilir.ve bezeler un serpilip bir tepsiye dizilir 20 dakika dinlendirilir ve oklava yardimiyla bezeler kullanacaginiz tepsi buyuklugunde acilir.Musait bir yere buyuk bir bez serilir ve butun yufkalar bu bezin uzerinde biriktirilir .Once yan yana serilir sonra kuruyan yufkalar ust uste toplanir.
~~Buyuk bir tencerede su kaynatilir ve icine tuz ,az siviyag dokulur.Butun yufkalar bir tepsinin ters tarafina ust uste konur ve ocaga yakin bir yere konur.
~~firin tepsi yaglanir ve en alta bir tane kuru hamur serilir.Yufkalar teker teker haslanmaya baslanir.Kaynar suya salinan yufka bir kevgir yardimiyla suyun icinden alinir ve ici soguk su dolu lavaboya birakilir ve elle alinip hafif sIKILarak yufkalarin suyunun fazlasi alinir.Yufkalar tepsiye serilir ve her yufka arasina eritilmis tereyagi ve sivi yag karisimina eller batirilarak yufkalara surulur.5kat yufka tepsiye serildikten sonra son kat yaglanmaz ve ic malzeme serpilir.Ben bir tepsi peynirli ve bir tepsi kiymali yaptim.peynir veya kiymali ic serpildikten sonra tekrar yufkalar haslanip uzerine kat kat 5 kat daha oluncaya kadar serilir ve en son kat da yaglanir onceden isitilmis 200c lik firinda alti ve ustu kizarana kadar pisirilir.
Firindan cikarip uzerine elle az su serpilip uzeri bir bezle kapatilir.Soguyunca kesilir ve servis yapilir.
AFIYET OLSUN!!!

Hiç yorum yok: