17 Ekim 2007 Çarşamba

SULU KÖFTE



Bizim ailede bayram sabahlarinda ozel bir kahvalti gelenegi vardir.. Bayram sabahlarinda , cay icilmez kahvalti menumuz;sulu kofte,yaprak sarma,su boregi,baklava eger kurban bayrami ise et kavurma da eklenir yani zengin bir menu.
SULU KOFTE
750 gr Yagsiz kiyma
4 cay bardagi ince bulgur(cig koftelik)
1 yumurta
1 iri sogan
1 dis sarmisak
2 corba kasigi un
1 cay kasigi karbonat
1 corba kasigi karisik salca
tuz,1 cay kasigi karabiber,pulbiber
istege gore maydanos
Salcali Suyu Icin
1 sogan
1 corba kasigi karisik salca
yeteri kadar sivi yag
tuz
YAPILISI:
Kiyma,rendelenmis sogan,sarmisak,bulgur,yumurta,baharatlar,salca,karbonat ve un ilave edilir.Iyice yogrulur ilk basta yumusak gelebilir ama kofteleri yuvarlayana kadar bulgur siseceginden yumusak bir karisim elde edilmis olmali.Bir tabaga su konur ve yogrulan malzeme elle ufak parcalar kopararak arada bir eller islatilarakiki avuc arasinda yuvarlayarak kucuk bilyeler yapilir butun malzeme bitene kadar devam edilir.eger kofteler yuvarlarken sert oluyorsa suyla eller islatilir.
Koftelerimiz yuvarlaninca bir kenarda bekletilir ve siviyag tencereye alinir,sogan ince ince dogranir ve kavrulur iyice kavrulunca salca ilave edilir biraz sonra 2 litre su ilave edilir ve tuz ilave edilip 10 dakika kaynatilir daha sonra kofteler icine yavas yavas dokulur ,su tekrar 10-15 dakika daha kaynatilir ve ocak kapatilir.Yemegimiz biraz iliyinca servis yapilir .
AFIYET OLSUN!!!
NOT:Yaptigimiz kofteler verdigim malzeme fazla oldugundan bir defa pisirmek icin fazla olabilir.Eger bir buzdolabi posetine koyup dondurucu ya koyarsaniz bir sonraki pisirmeye hazir olur salcali suyunu kaynatip hemen pisirebilirsiniz.Dondurucu da uzun sure saklayabilirsiniz.
Eger kiymaniz yagliysa kofteler dagilacaktir siz de yagsiz eti robottan cekip kiyma yapabilir ve onu kullanabilirsiniz.

Hiç yorum yok: