1 Haziran 2009 Pazartesi

YESIL ZEYTINLI -KIYMALI CITIR KOL BÖREGI

Denenmis yas Pasta,kek,Tatli,börek,hamurisleri ve Yemek tarifleri citir kol böregi
YESIL ZEYTINLI VE KIYMALI CITIR KOL BÖREGI

2 su bardagi ilik sut
1 su bardagi ilik su
1 paket yas maya(42gr)
3 yumurta
1 corba kasigi seker
1 corba kasigi tuz
Yaklasik 4-5 su bardagi un
Ic Malzemeler
ceekirdeksiz yesil zeytin ince ince dogranir
300 gr kiyma
1 sogan,baharatlar,az salca
1, su bardagi sivi yag
100 gr tereyagi veya margarin(istege bagli)
Uzerine susam
YAPILISI
Ici hazirlamak icin kiyma bir tavaya alinir,kavrulmaya baslanir,yagsiz kiyma kullandigim icin kiyma top top olmasin diye bir kac damla su ilave ettim,az da siviyag güzelce kavurdugum kiymaya sogani incecik dogradim.kavrulduktan sonra az salca ve baharatlar ilave ettim,karabiber,pul biber,az da maydanos..sogumaya biraktim..
Once 4 su bardagi un genisce bir kaba konur.Maya ilik suyla islatilir ve uzerine seker de ilave edilip kabarmasi beklenir.Daha sonra unun ortasi havuz gibi acilir ve mayali su,yumurta aklari(sarilari uzerine surmek icin ayrilir),tuz ve sut ilave edilir ve yogrulur eger hamur civiksa un ilave edilir ve kulak memesi kivamindan biraz koyu bir hamur elde edilir.Hamur uzeri kapatilarak bir kenarda mayalandirilir.
Daha sonra hamurdan buyuk bezeler yapilarak oklavayla teker teker acilir .Acilan yufkalarin ince olmasina dikkat edilir.(eger isterseniz tereyagi veya margarin eriterek siviyagla karistirabilirsiniz )Yufkalarin icine once siviyag gezdirilir sonra bir firca yardimiyla guzelce surulur.(Yagi bol olursa borek daha guzel ve tel tel oluyor)Yufka bir zarf gibi katlanir.Tekrar ust kata da az sivi yag surulur.katlanan yufka bir kenarada bekletilir,bütün yufkalar ayni sekilde yaglanip katlanir .Ilk katladigimiz yufkadan baslanarak yufka biraz acilir icine ince dogranmis yesil zeytin,veya kiymali kavrulmus ic serpistirilir ve yufka rulo yapilip firin tepsisine uzun uzun yerlestirilir..
Tepside bir 20 dakika bekletilir ve biraz kabarinca uzerine yumurta sarilari surulur ,susam serpilir.Onceden isitilmis 200c firinda alti ve ustu kizarana kadar pisirilir.Firindan cikarip iliyinca kesilir ve servis yapilir.
AFIYET OLSUN!!!
Bu tarifi arkadasim MENEKSE den aldim.ona da tesekkur ederim.


citir kol boregi hazirlik

1 yorum:

pembe tatlar dedi ki...

Çıtır çıtır olduğu her halinden belli..
Ellerinize sağlık:)
Mutlu bir hafta geçirmeniz dileğiyle..